Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Nyári program iskolásoknak (GRUND)

Nyári program iskolásoknak (GRUND)

Nyári program iskolásoknak (GRUND)

Az Argumentum Nostrum egyesület 2016-tól szervez hiánypótló gyermekprogramokat a kolozsvári magyar gyermekeknek. A GRUND programunkba elemista iskolások iratkozhatnak, vakáció idejére biztosítunk nekik is tartalmas és érdekes napközi foglalkozást, kézműves programot.

Programunkat a Magyar Miniszterelnöki Hivatal 2018 óta erdélyi nemzeti jelentőségű programként tartja nyilván.

Nyári programjaink, az ANYÓ, a GRUND és az Erdei óvoda és iskola előre megtervezett heti tematika köré épülnek napközi rendszerben. A gyermekek meleg ebédet kapnak naponta, amelyet catering szolgáltatóval biztosítjuk. A foglalkoztató és felügyelő pedagógusok számtalan játékkal, kézimunkával, énekkel, mondókával készülnek, és teszik élménydússá és emlékezetessé a nyári foglalkozásokat.

A szülők gyermekeiket honlapunkon keresztül írathatják be programjainkra, amelyen tematika, pedagógus, helyszín és időszak szerint válogathatnak a csoporttevékenységek között. A program során betartjuk a járványügyi előírásokat, kisegítőszemélyzettel biztosítottuk a tisztaságot és a helyiségek, játékok, kiságyak, ágynemű fertőtlenítését.

Napi program:

8.30-9.00           A gyermekek érkezése és fogadása: a gyermekeket a szülők, kísérők hozzák a program helyszínére, a szolgálatos pedagógusnak adják át őket.

9.00- 10.00        A gyermekek játszanak, ismerkednek, majd kézmosás után közösen elfogyasztják az otthonról hozott reggelit/tízórait.

10.00-12.00       Játékok és szabadidős, oktatási, fejlesztő tevékenységek, kézműves és/vagy kézimunka foglalkozások

12.00-12.30       Kézmosás, készülődés az ebédhez, amelyet catering szolgálat biztosít;

Azokon a helyszíneken, ahol párhuzamosan ANYÓ és GRUND csoport is működik, előbb ebédelnek a nyári óvodások, majd 13:30-tól az iskolások.

12.30-13.30       Ebéd elfogyasztása

Azokon a helyszíneken, ahol párhuzamosan ANYÓ és GRUND csoport is működik, előbb ebédelnek a nyári óvodások, majd 13:30-tól 14:30-ig az iskolások.

13.30 (14:30)-15.30   Az ANYÓ csoportjaiba járó gyermekek, valamint az óvodáskorú Erdei óvodások lefekvéshez készülődnek, majd meseolvasás után alszanak.

A GRUND, illetve az Erdei iskola csoportjába járó gyermekek csendes foglalkozásba kezdenek a pedagógus vezetésével, társasjátékoznak, különböző készégfejlesztő gyakorlatokat végeznek, játszanak.

15.30-17.00       Zajlanak a délutáni foglalkozások, a gyermekek folytatják a szabadidős, készségfejlesztő, és/vagy kézműves tevékenységet, szabadtéri játékot

Hazamenetel: a gyermekeket 17 óráig hazaviszik a szülők.

 

2017-ben 17 óvodai pedagógus közreműködésével, 7 helyszínen, 19 csoportban biztosítottunk napközi foglalkozást magyar nyelven óvodáskorú gyermekeknek hat heten keresztül a nyári vakáció idején, közel 400 gyermek iratkozásával. A 2018-as ANYÓ nyári óvoda programot 26 óvodai pedagógussal, minden csoportba dadák bevonásával, 10 helyszínen bonyolítottuk le, nyolc heten keresztül. A 2018-ban indított 36 csoportba összesen 802 gyermek iratkozott be. 2019-ben tovább gyarapodott a program, 34 pedagógus bevonásával, dadákkal, önkéntesekkel, 15 helyszínen és 11 heten keresztül zajlottak a nyári óvodás foglalkozások 46 csoportban. Az foglalkozásainkra több, mint 1600 gyermeket írattak be szüleik. Ebben az évben indítottuk útjára a GRUND elnevezésű programunkat is, amely elemista kisiskolásoknak szól. Számukra is tartalmas nyári felügyeletet és programot biztosítunk, az óvodai foglalkozásokhoz hasonlóan, kézműves foglalkozással, népi gyermekjátékokkal, zenével, énekkel, sportjátékokkal fűszerezve. 2019-ben három helyszínen szerveztünk GRUND foglalkozásokat, 11 héten keresztül, 15 csoportban, 11 pedagógus bevonásával. Teltházas foglalkozásokat tudhatunk magunk mögött.

A 2020-as évben a járványügyi megszorítások betartásával szerveztünk meg az ANYÓ programjait. A teljes vesztegzár után júniusban Romániában megnyitottak a bölcsődék, óvodák, és az afterschool jellegű foglalkozások. Habár tanügyi intézményekben a járványhelyzet miatt nem volt lehetőségünk foglalkozásokat indítani, a Kolozsvár közeli Györgyfalván bérletünk helyszínt ERDEI ÓVODA/ISKOLA programunknak, amelyet a járványügyi létszámkorlátozásokat betartva sikeresen le is bonyolítottuk 2020. július-augusztus periódusban.

2021-ben a járványügyi szabályokon történő részleges lazításoknak köszönhetően újra megtarthattuk az ANYÓ, a GRUND és az Erdei óvoda/iskola programjait. Ebben az évben, július-augusztusban, 32 csoportban, 8 helyszínen, közel 600 gyermek iratkozásával zajlottak le programjaink, 50 pedagógus közreműködésével. Ebben az évben első alkalommal szerveztünk GRUND tábort iskolásoknak a Kolozs megyei Szentkirályon. A gyermekek úszó, kosarazó és foci sportedzéseken vettek részt, lovagoltak, kirándultak és barkácsolhattak az ötnapos júliusi tábor időtartama alatt. A résztvevő gyermekek többgyermekes családokból került ki, ezáltal is segíteni próbáltunk a nagycsaládosoknak a gyermekek tartalmas nyári táboroztatásában.

További újdonságnak számított a 2021-ben megszervezett napközi művészeti táborunk, amelynek során a Hello Wood Junior budapesti civil szervezet oktatói segítségével a kreatív ipar különböző területeivel ismerkedhettek az iskolások különböző műhelymunkák során: animáció készítő, formatervező (barkács), fotó, grafika, valamint ékszerkészítő workshopokon. A tábor nagy érdeklődésnek örvendett, nyitottunk a gimnazisták fele is. A művészeti workshop tevékenységet is folytatni szeretnénk a helyi művészeti, illetve film és fotó egyetemi fakultások diákjainak bevonásával.

2022-ben is teltházas volt a nyári ANYÓ, GRUND és Erdei óvoda programunk. Idén összesen 42 csoportot indítottunk 10 helyszínen, július. 4-augusztus 26-a között, 43 pedagógus közreműködésével. Kolozsváron oktatási intézményekkel működtünk együtt: Református Kollégium és Szakiskola, Waldorf Líceum, Gyermekvilág napközi óvoda, Hófehérke napközi óvoda, Báthory István Elméleti Líceum, János Zsigmond Unitárius Kollégium. Erdei óvoda és iskola programunkat Tordatúron, Kolozson és Vistán bonyolítottuk le a helyi római katolikus plébániával, polgármesteri hivatallal, valamint oktatási intézménnyel együttműködve. Az idén 800 részvevővel számoltunk.

Nyári napközi oktatótábort is szervezünk. Minden nyáron románul tanuló GRUND csoportunk indul, a kezdeményezés pozitív fogadtatásban részesült mind a gyermekek, mind a szülők részéről. Sikerült neves tanítókat, tankönyvírókat bevonni ebbe a kezdeményezésbe. Ezáltal segíteni szeretnénk a részvevő gyermekeket abban, hogy intenzív, de játékos nyelvtanulással mélyítsék el tudásukat. Más területen is tervezzünk nyári oktató napközis táborokat indítani. 2022-ben is sikerült neves tanítókat, tankönyvírót bevonni nyári napközi román nyelvoktató táborunkba, 3 csoportban 72 résztvevővel zajlott le a program. Ezáltal segíteni szeretnénk a részvevő gyermekeket abban, hogy intenzív, de játékos nyelvtanulással mélyítsék el tudásukat. Más területen is tervezzünk nyári oktató napközis táborokat indítani.

Grund csoportjainkban művészeti sarkot működtettünk, amelyeket a gyermekek kipróbálhattak számos technikát.

A zene-, illetve táncoktató GRUND csoportokat is szervezünk, amelyek keretében több hangszerrel és táncfigurával ismerkedhettek a résztvevők.

Gyermekfoglalkozásainkkal jelen vagyunk a rangos Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozaton is, ahol a gyermekek kipróbálhatják magukat az agyagozás, nemezelés, nádsípkészítés, fafaragás és fonalfonás és más foglalkozás terén. Hasonló kézműves foglalkozások, továbbá kirándulások, természetismeret, gyöngyfűző-, sajtkészítő- és batikolóműhely tevékenységek tarkítják az ANYÓ és GRUND csoportjaink programját is.

Programjaink főtámogatója a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alap közreműködésével, valamint a Kolozsvári Városi tanács és Kolozs megyei tanács. A program terjeszkedését a Communitas Alapítvány támogatja. További támogatóink a kolozsvári magyar szülők, akik csemetéiket ránk bízzák.

 

Az idén is lesz GRUND, több újdonsággal is készültünk! Lájkolja és kövesse facebook oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!

Részletekért kattintson az Események menü pontra.

A programtagságról

7 hozzászólás

 • Kovacs_eniko2006

  Jo napot kivanok!
  Üzenetet kaptam, hogy felszabadult egy hely a 07.11 re.
  Szeretném beiratni a kislányomat.
  Segítségre lenne szükségem a beiratkozashoz
  Köszönöm szépen.

  • Argumentum

   Jó napot kívánok! Kérem lépjen be a fiókjába, és azután próbálja meg a regisztrációt. Minden várólistás megkapja az emailt, előfordulhat, hogy valaki megelőzi az iratkozásnál. Köszönjük az érdeklődést.

  • Argumentum

   Jó napot kívánok! Kérem lépjen be a fiókjába, és azután próbálja meg a regisztrációt. Minden várólistás megkapja az emailt, előfordulhat, hogy valaki megelőzi az iratkozásnál.

   • Vamosi Annamaria

    Jo napot kivanok
    Vamosi Annamaria
    A kislanyom Orsolya 12 eves , Kolozson szeretne reszt venni.

    • Argumentum

     Kérem, jelentkezzen a programra a honlapunkon miután bejelentkezett. A programot az események menüpontban találja.

 • Tünde

  Jó napot, valamilyen ok al fogva nem tudok regisztralni, hiaba toltom ki az osszes mezőt.
  Segitseget kérek! Köszönöm

  • Argumentum

   Kérem, küldjön az emailcímünkre képernyőfotót, hol akadt el. Köszönjük

Írjon megjegyzést

Kapcsolodó események