Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Kedves szülők! A weboldal egy béta verziója aktív, az esetleges hibákért/kellemetlenségekért elnézést kérünk. Köszönjük a megértést!

Hírek

 

AZ IDÉN IS LESZ ANYÓ, GRUND ÉS ERDEI ÓVODA-ISKOLA

 

Az ARGUMENTUM NOSTRUM EGYESÜLET idén is útjára indítja az ANYÓ Nyári óvoda, Erdei óvoda, valamint az iskolásoknak szóló GRUND programot, amelyekre június 1-től lehet jelentkezni az egyesület új http://argumentumnostrum.ro honlapján, jelentette be Fekete Emőke, az egyesület elnöke. 2022-ben a nyári vakáció idején július 4.-augusztus 27-a között, több helyszínen szervezzük meg a napközi gyerekfoglalkozást, szakképzett pedagógusok, dadák és több önkéntes bevonásával.

A részletekről Fekete Emőke főszervező, Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere és Horváth Anna, a Communitas alapítvány kuratóriumának tagja számoltak be ma, május 25-én Kolozsváron tartott sajtótájékoztatójukon.

„Örülünk, hogy az idén a koronavírus járvány miatti korlátozások feloldása után újraépíthetjük a nyári vakáció idejére gyermekfelügyeletet és tartalmas foglalkozásokat biztosító programjainkat: az óvodás korú gyermekeknek, az ANYÓ-t és Erdei óvodát, valamint a kisiskolások számára a GRUND-ot és Erdei iskolát. Célunk, hogy a gyermeknevelés terheit könnyítsük a kisgyermekes dolgozó szülők esetében, a nyári gyerekfelügyelettel járó anyagi terhet is enyhíteni szeretnénk. Programjainkkal immár hatodik éve vidám kis közösséget próbálunk formálni Kolozsváron, amelynek részévé vállnak partnereink is, állami és felekezeti oktatási intézmények, valamint egyházközségek is, akik helyet biztosítanak gyermekcsoportjainknak.” – mondta el Fekete Emőke, a program főszervezője.

A programban részt vevő pedagógusok nemcsak felügyeletet biztosítanak a gyermekeknek, hanem érdekes és játékos vakációs kikapcsolódást is, heti tematikus foglalkozásokon keresztül. Az állami összevont csoportok mellett, az ANYÓ programban részt vevő gyermekek a magyar kultúrkörben, anyanyelvükön gazdagodnak maradandó élményekkel a nyári vakációban. Az ANYÓ és a GRUND a gyermekek életkorát figyelembe véve változatos programkínálattal jelentkezik, amelyet mozgásfejlesztő játékok, kézműves foglalkozásokkal tarkított foglalkozások, szabadtéri móka, éneklés, mondókázás, kísérletezés

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere kiemelte: „Fontosnak és hasznosnak tartja az Argumentum nostrum egyesület programjait, amelyek a kolozsvári családok gyermeknevelésében segítenek. Az ANYÓ program egyedi és hiánypótló Kolozsváron. Az elmúlt öt évben az önkormányzat jelentősen támogatta az egyesület kezdeményezést, az idén összesen 75.000 lejjel járul hozzá a program költségeihez.”

A 2017-ben évben indult rendhagyó kezdeményezés a kezdetektől nagy érdeklődésnek örvendett. A nyári óvoda program 2017 nyarán 400 beiratkozó gyermeket számolt, majd a következő években nemcsak a programkínálat bővült és terjedt ki iskolás korú gyermekekre is, hanem a jelentkezők száma is évről évre megduplázódott. 2019-ben 1600 iratkozó gyermek formálta az ANYÓ és GRUND közösségét, és ettől az évtől a Magyar Kormány erdélyi Nemzeti Jelentőségű Programként ismeri el ezeket az egyesület tevékenységét. A koronavírus okozta járvány idején csökkentett csoport- és létszámmal működtek a programok a korlátozások miatt, ezért ebben az évben az újjáépítés jegyében szerveződnek a programok.

Az idén a terjeszkedés éve is lesz az ANYÓ-nál. A Communitas Alapítvány kuratóriuma 100.000 lejes keretet hagyott jóvá a program Erdély szerte történő kiterjesztésére. Első körben az Argumentum nostrum egyesület Máramarossziget, Nagybánya és Brassó szórvány városokban indítja útjára az ANYÓ nyári óvoda programot.

Horváth Anna, a Communitas Alapítvány kuratóriumának tagja elmondta: „A Communitas alapítvány idén is nagy hangsúlyt fektet a szórvány programok támogatására. Az ANYÓ program jó és kipróbált példa az óvodáskorú gyermekek nyári foglalkoztatásának és felügyeletének megoldására, és hangsúlyosan családtámogató jellege van. Ezért fontosnak tartjuk a program kiterjesztését a szórvány városokban, hiszen itt is nagy igény van egy ilyen kezdeményezésre. A program Erdély szerte történő kiterjesztésének támogatását fokozatosan képzeljük el az elkövetkező években, az idén elindul az első 16 pilóta jellegű csoport.”

A programok létrejöttét támogatja: a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alapon közreműködésével, a Communitas Alapítvány, és Kolozsvár, valamit Kolozs megye Önkormányzata.

  1. május 25. Kolozsvár

 

Fekete Emőke,

Főszervező

 

Örömmel jelentjük be, hogy 2022-ben újra megszervezzük az Anyó, Grund és Erdei Óvoda/Iskola programjainkat, amelyre várjuk minden óvodás és kisiskolás gyerek jelentkezését. Ezen a nyáron is folytatjuk Tanoda programunkat, amelynek keretében egyéni és kiscsoportos tevékenységeken segítünk elemista diákoknak az iskolai felzárkózásban, tanulásban. A csoportjainkat...

2022-es nyári programkínálatunk

Örömmel jelentjük be, hogy 2022-ben újra megszervezzük az Anyó, Grund és Erdei Óvoda/Iskola programjainkat, amelyre várjuk minden óvodás és kisiskolás gyerek jelentkezését. Ezen a nyáron is folytatjuk Tanoda programunkat, amelynek keretében egyéni és kiscsoportos tevékenységeken segítünk elemista diákoknak az iskolai felzárkózásban, tanulásban. A csoportjainkat...