Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Beszámoló a 2022. évi tevékenységről

Beszámoló a 2022. évi tevékenységről

Az Argumentum nostrum egyesület 2022-ben immár hetedik éve szervezte meg Kolozsváron és környékén nyári gyermekprogramjait , a mára már közismert és nagy népszerűségnek örvendő ANYÓ nyári óvodát, Erdei iskolát, valamint az iskolás gyermekeknek szánt nyári napközi csoportokat, a GRUND-ot. Programunkat a Magyar Miniszterelnöki Hivatal 2018 óta erdélyi nemzeti jelentőségű programként tartja nyilván.

 

             

A nyári foglalkoztató tevékenységek sikerének titka hiánypótló jellegében rejlik: a fiatal szülők szabadságánál jóval hosszabb nyári szünet idejére, a nagyvárosokban élő kisgyermekes édesanyák és édesapák gyermekfelügyelettel járó mindennapos gondjait orvosolja. A drága gyermektáborok, illetve az időszakosan, román nyelven működő állami óvodai felügyelet rendkívül népszerű alternatívájaként működnek programjaink.

 

               

Tevékenységünk időbeli áttekintése:

2016-ban a Kolozsvár melletti Magyarlónán szerveztünk gyermekprogramokat, amelyek megalapozták a következő évek tevékenységeit. 2017-ben 17 óvodai pedagógus közreműködésével, 7 helyszínen, 19 csoportban biztosítottunk napközi foglalkozást magyar nyelven óvodáskorú gyermekeknek hat heten keresztül a nyári vakáció idején, közel 400 gyermek iratkozásával. A 2018-as ANYÓ nyári óvoda programot 26 óvodai pedagógussal, minden csoportba dadák bevonásával, 10 helyszínen bonyolítottuk le, nyolc heten keresztül. A 2018-ban indított 36 csoportba összesen 802 gyermek iratkozott be. 2019-ben tovább gyarapodott a program, 34 pedagógus bevonásával, dadákkal, önkéntesekkel, 15 helyszínen és 11 heten keresztül zajlottak a nyári óvodás foglalkozások 46 csoportban. Az foglalkozásainkra több, mint 1600 gyermeket írattak be szüleik. Ebben az évben indítottuk útjára a GRUND elnevezésű programunkat is, amely elemista kisiskolásoknak szól. Számukra is tartalmas nyári felügyeletet és programot biztosítunk, az óvodai foglalkozásokhoz hasonlóan, kézműves foglalkozással, népi gyermekjátékokkal, zenével, énekkel, sportjátékokkal fűszerezve. 2019-ben három helyszínen szerveztünk GRUND foglalkozásokat, 11 héten keresztül, 15 csoportban, 11 pedagógus bevonásával.

                

A 2020-as évben a járványügyi megszorítások betartásával szerveztünk meg az ANYÓ programjait. A teljes vesztegzár után júniusban Romániában megnyitottak a bölcsődék, óvodák, és az afterschool jellegű foglalkozások. Habár tanügyi intézményekben a járványhelyzet miatt nem volt lehetőségünk foglalkozásokat indítani, a Kolozsvár közeli Györgyfalván bérletünk helyszínt ERDEI ÓVODA/ISKOLA programunknak, amelyet a járványügyi létszámkorlátozásokat betartva sikeresen le is bonyolítottuk 2020. július-augusztus periódusban.

                   

2021-ben a járványügyi szabályokon történő részleges lazításoknak köszönhetően újra megtarthattuk az ANYÓ, a GRUND és az Erdei óvoda/iskola programjait. Ebben az évben, július-augusztusban, 32 csoportban, 8 helyszínen, közel 600 gyermek iratkozásával zajlottak le programjaink, 50 pedagógus közreműködésével. Ebben az évben első alkalommal szerveztünk GRUND tábort iskolásoknak a Kolozs megyei Szentkirályon.

2021-ben próbálkoztunk először nyári napközi oktatótábor megszervezésével, két románul tanuló GRUND csoportunk indult 45 résztvevővel, a kezdeményezés pozitív fogadtatásban részesült mind a gyermekek, mind a szülők részéről.

            

2022-ben is teltházas volt a nyári ANYÓ, GRUND és Erdei óvoda programunk. Idén összesen 42 csoportot indítottunk 10 helyszínen, július. 4-augusztus 26-a között, 43 pedagógus közreműködésével. Kolozsváron oktatási intézményekkel működtünk együtt: Református Kollégium és Szakiskola, Waldorf Líceum, Gyermekvilág napközi óvoda, Hófehérke napközi óvoda, Báthory István Elméleti Líceum, János Zsigmond Unitárius Kollégium. Erdei óvoda és iskola programunkat Tordatúron, Kolozson és Vistán bonyolítottuk le a helyi római katolikus plébániával, polgármesteri hivatallal, valamint oktatási intézménnyel együttműködve. Az idén 800 részvevővel számoltunk.

   

Az idén is sikerült neves tanítókat, tankönyvírót bevonni nyári napközi román nyelvoktató táborunkba, 3 csoportban 72 résztvevővel zajlott le a program. Ezáltal segíteni szeretnénk a részvevő gyermekeket abban, hogy intenzív, de játékos nyelvtanulással mélyítsék el tudásukat. Más területen is tervezzünk nyári oktató napközis táborokat indítani.

           

Grund csoportjainkban művészeti sarkot működtettünk, amelyeket a gyermekek kipróbálhattak számos technikát.

   

Folytattuk TANODA elnevezésű programunkat, amelynek során egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon segítünk felzárkózni a tanulási nehézséggel küszködő vagy lemaradást tapasztalt diákoknak. Júliusban naponta 4 óra állt az érdeklődők rendelkezésére, 9 gyermeknek igyekeztünk segíteni.

Az idén is gyermekfoglalkozásokat szerveztünk a rangos Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozaton is, amikor a bűvészelőadás, bűvészmutatványok kipróbálása agyagozás, nemezelés, nádsípkészítés és fonalfonás közül választhattak az érdeklődők. Hasonló kézműves foglalkozások, továbbá bábelőadás, kirándulások, természetismeret, bútorfestő-, sajtkészítő-, batikoló- és faragóműhely tevékenységek tarkítják az ANYÓ, GRUND és Erdei óvoda/iskola csoportjaink programját is.

         

Nyári programjaink, az ANYÓ, a GRUND és az Erdei óvoda és iskola előre megtervezett heti tematika köré épülnek napközi rendszerben. A gyermekek meleg ebédet kapnak naponta, amelyet catering szolgáltatóval biztosítjuk. A foglalkoztató és felügyelő pedagógusok számtalan játékkal, kézimunkával, énekkel, mondókával készülnek, és teszik élmény dússá és emlékezetessé a nyári foglalkozásokat. Az óvodások délután alszanak.

Az idén is megszerveztük szentkirályi GRUND táborunkat. A gyermekek úszó és kosárlabda sportedzéseken vettek részt, lovagoltak, kirándultak és barkácsolhattak az ötnapos tábor időtartama alatt, június 27-e és július 1-e között. A 29 résztvevő többgyermekes családokból kerültek ki.

         

Az idén kiterjesztettük ANYÓ programunkat Erdély szerte. Mivel az erdélyi nagyvárosi szórványban hasonló gondokkal küzdenek a magyar családok, az ANYÓ kiterjesztése hozzájárulhat a gyermeknevelési gondok enyhítéséhez, valamint a magyar környezetben való nevelés hozzáférhetőségének kiterjesztéséhez, népszerűsítéséhez. A program bővítése 2022-ben a Brassót, Nagybányát és Máramarossziget érintette, összesen 7 pedagógus és 4 dadus közreműködésével.

          

Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnázium óvodájában július 4-augusztus 19-e között működött az ANYÓ, 7 csoportban zajlottak a foglalkozások, összesen 102 iratkozást rögzítettünk.

Nagybányán, a Step by step óvodában kialakított ANYÓ csoport július 18-22-e között, majd július 25-29-e között a 30-as számú napközi óvodában fogadta a gyermekeket, 2 csoportban 24 iratkozást jegyeztünk.

Máramarosszigeten, a Leőwey Klára Elméleti Líceum óvodájában 4 ANYÓ csoportot működtettünk július 4-29-e között, összesen 60-an regisztráltak.

A szülők gyermekeiket honlapunkon keresztül írathatják be programjainkra, amelyen tematika, pedagógus, helyszín és időszak szerint válogathatnak a csoporttevékenységek között.

Tevékenységünkről folyamatosan tájékoztatunk sajtóközlemények formájában, az egyesület facebook oldalán, valamint honlapján, továbbá programjainkról a sajtó is beszámolt. Jelen voltunk a Kolozsvári televízió Erdélyi figyelő műsorában, 2022. május 26-án (https://fb.watch/df6rJZibF0/), az Kolozsvári Rádió május 26-i műsorában (http://www.kolozsvariradio.ro/2022/05/26/nemsokara-indul-a-jelentkezes-az-anyo-nyari-ovodaba/), valamint a Paprika Rádióban meghívottként, 2022. május 27-én. A Szabadság napilap május 26-án számolt be programunkról (http://szabadsag.ro/-/erdely-tobb-varosaban-is-megszervezik-a-nyari-ovodat), a Krónika online május 25-én ismertette kezdeményezésünket (https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/iden-is-varja-az-ovodasokat-es-a-kisiskolasokat-kolozsvaron-az-argumentum-nostrum-egyesulet?fbclid=IwAR0KdttInzxWF2bh_wbpbv7a8yl38aH2XwG4WoGzyr0DTOh3YN3g0oBWm7I).

Programjaink főtámogatója a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Bethlen Gábor Alap közreműködésével, további támogatónk a Kolozsvári Városi tanács és Kolozs megyei tanács. A program kiterjesztését a Communitas Alapítvány támogatta. További támogatóink a kolozsvári magyar szülők, akik csemetéiket ránk bízzák.

Két éves kihagyás után az idén megszervezzük Mikulásváró rendezvényünket is, kézimunka műhelyekkel, a Puck Bábszínház előadásával (A brémai muzsikusok), Mikuláscsalogatóval és sok ajándékkal.

     

        

         

Nincs hozzászólás

Írjon megjegyzést