Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Nyári program óvodásoknak (ANYÓ)

Nyári program óvodásoknak (ANYÓ)

Nyári program óvodásoknak (ANYÓ)

Az Argumentum Nostrum egyesület 2016-tól szervez hiánypótló gyermekprogramokat a kolozsvári magyar gyermekeknek. Az ANYÓ – nyári óvoda programunkat a nyári vakáció idején bonyolítjuk, aminek keretében tartalmas nyári foglalkozásokat és felügyeletet biztosítunk óvodás korú gyermekeknek.

Programunkat a Magyar Miniszterelnöki Hivatal 2018 óta erdélyi nemzeti jelentőségű programként tartja nyilván.

Nyári programjaink, az ANYÓ, a GRUND és az Erdei óvoda és iskola előre megtervezett heti tematika köré épülnek napközi rendszerben. A gyermekek meleg ebédet kapnak naponta, amelyet catering szolgáltatóval biztosítjuk. A foglalkoztató és felügyelő pedagógusok számtalan játékkal, kézimunkával, énekkel, mondókával készülnek, és teszik élménydússá és emlékezetessé a nyári foglalkozásokat. Az óvodások délután alszanak.

A szülők gyermekeiket honlapunkon keresztül írathatják be programjainkra, amelyen tematika, pedagógus, helyszín és időszak szerint válogathatnak a csoporttevékenységek között. A program során betartjuk a járványügyi előírásokat, kisegítőszemélyzettel biztosítottuk a tisztaságot és a helyiségek, játékok, kiságyak, ágynemű fertőtlenítését.

Napi program:

8.30-9.00           A gyermekek érkezése és fogadása: a gyermekeket a szülők, kísérők hozzák a program helyszínére, a szolgálatos pedagógusnak adják át őket.

9.00- 10.00        A gyermekek játszanak, ismerkednek, majd kézmosás után közösen elfogyasztják az otthonról hozott reggelit/tízórait.

10.00-12.00       Játékok és szabadidős, oktatási, fejlesztő tevékenységek, kézműves és/vagy kézimunka foglalkozások

12.00-12.30       Kézmosás, készülődés az ebédhez, amelyet catering szolgálat biztosít;

Azokon a helyszíneken, ahol párhuzamosan ANYÓ és GRUND csoport is működik, előbb ebédelnek a nyári óvodások, majd 13:30-tól az iskolások.

12.30-13.30       Ebéd elfogyasztása

Azokon a helyszíneken, ahol párhuzamosan ANYÓ és GRUND csoport is működik, előbb ebédelnek a nyári óvodások, majd 13:30-tól 14:30-ig az iskolások.

13.30 (14:30)-15.30   Az ANYÓ csoportjaiba járó gyermekek, valamint az óvodáskorú Erdei óvodások lefekvéshez készülődnek, majd meseolvasás után alszanak.

A GRUND, illetve az Erdei iskola csoportjába járó gyermekek csendes foglalkozásba kezdenek a pedagógus vezetésével, társasjátékoznak, különböző készégfejlesztő gyakorlatokat végeznek, játszanak.

15.30-17.00       Zajlanak a délutáni foglalkozások, a gyermekek folytatják a szabadidős, készségfejlesztő, és/vagy kézműves tevékenységet, szabadtéri játékot

Hazamenetel: a gyermekeket 17 óráig hazaviszik a szülők.

 

2017-ben 17 óvodai pedagógus közreműködésével, 7 helyszínen, 19 csoportban biztosítottunk napközi foglalkozást magyar nyelven óvodáskorú gyermekeknek hat heten keresztül a nyári vakáció idején, közel 400 gyermek iratkozásával. A 2018-as ANYÓ nyári óvoda programot 26 óvodai pedagógussal, minden csoportba dadák bevonásával, 10 helyszínen bonyolítottuk le, nyolc heten keresztül. A 2018-ban indított 36 csoportba összesen 802 gyermek iratkozott be. 2019-ben tovább gyarapodott a program, 34 pedagógus bevonásával, dadákkal, önkéntesekkel, 15 helyszínen és 11 heten keresztül zajlottak a nyári óvodás foglalkozások 46 csoportban. Az foglalkozásainkra több, mint 1600 gyermeket írattak be szüleik. Ebben az évben indítottuk útjára a GRUND elnevezésű programunkat is, amely elemista kisiskolásoknak szól. Számukra is tartalmas nyári felügyeletet és programot biztosítunk, az óvodai foglalkozásokhoz hasonlóan, kézműves foglalkozással, népi gyermekjátékokkal, zenével, énekkel, sportjátékokkal fűszerezve. 2019-ben három helyszínen szerveztünk GRUND foglalkozásokat, 11 héten keresztül, 15 csoportban, 11 pedagógus bevonásával. Teltházas foglalkozásokat tudhatunk magunk mögött.

A 2020-as évben a járványügyi megszorítások betartásával szerveztünk meg az ANYÓ programjait. A teljes vesztegzár után júniusban Romániában megnyitottak a bölcsődék, óvodák, és az afterschool jellegű foglalkozások. Habár tanügyi intézményekben a járványhelyzet miatt nem volt lehetőségünk foglalkozásokat indítani, a Kolozsvár közeli Györgyfalván bérletünk helyszínt ERDEI ÓVODA/ISKOLA programunknak, amelyet a járványügyi létszámkorlátozásokat betartva sikeresen le is bonyolítottuk 2020. július-augusztus periódusban.

2021-ben a járványügyi szabályokon történő részleges lazításoknak köszönhetően újra megtarthattuk az ANYÓ, a GRUND és az Erdei óvoda/iskola programjait. Ebben az évben, július-augusztusban, 32 csoportban, 8 helyszínen, közel 600 gyermek iratkozásával zajlottak le programjaink, 50 pedagógus közreműködésével.

Gyermekfoglalkozásainkkal jelen vagyunk a rangos Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozaton is, ahol a gyermekek kipróbálhatják magukat az agyagozás, nemezelés, nádsípkészítés, fafaragás és fonalfonás és más foglalkozás terén. Hasonló kézműves foglalkozások, továbbá kirándulások, természetismeret, gyöngyfűző-, sajtkészítő- és batikolóműhely tevékenységek tarkítják az ANYÓ és GRUND csoportjaink programját is.

2022-ben is teltházas volt a nyári ANYÓ, GRUND és Erdei óvoda programunk. Idén összesen 42 csoportot indítottunk 10 helyszínen, július. 4-augusztus 26-a között, 43 pedagógus közreműködésével. Kolozsváron oktatási intézményekkel működtünk együtt: Református Kollégium és Szakiskola, Waldorf Líceum, Gyermekvilág napközi óvoda, Hófehérke napközi óvoda, Báthory István Elméleti Líceum, János Zsigmond Unitárius Kollégium. Erdei óvoda és iskola programunkat Tordatúron, Kolozson és Vistán bonyolítottuk le a helyi római katolikus plébániával, polgármesteri hivatallal, valamint oktatási intézménnyel együttműködve. Az idén 800 részvevővel számoltunk.

2022-ben kiterjesztettük ANYÓ programunkat Erdély szerte. Mivel az erdélyi nagyvárosi szórványban hasonló gondokkal küzdenek a magyar családok, az ANYÓ kiterjesztése hozzájárulhat a gyermeknevelési gondok enyhítéséhez, valamint a magyar környezetben való nevelés hozzáférhetőségének kiterjesztéséhez, népszerűsítéséhez. A program bővítése 2022-ben a Brassót, Nagybányát és Máramarossziget érintette, összesen 7 pedagógus és 4 dadus közreműködésével.

Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnázium óvodájában július 4-augusztus 19-e között működött az ANYÓ, 7 csoportban zajlottak a foglalkozások, összesen 102 iratkozást rögzítettünk.

Nagybányán, a Step by step óvodában kialakított ANYÓ csoport július 18-22-e között, majd július 25-29-e között a 30-as számú napközi óvodában fogadta a gyermekeket, 2 csoportban 24 iratkozást jegyeztünk.

Máramarosszigeten, a Leőwey Klára Elméleti Líceum óvodájában 4 ANYÓ csoportot működtettünk július 4-29-e között, összesen 60-an regisztráltak.

Programjaink főtámogatója a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alap közreműködésével, valamint a Kolozsvári Városi tanács és Kolozs megyei tanács. A program terjeszkedését a Communitas Alapítvány támogatja. További támogatóink a kolozsvári magyar szülők, akik csemetéiket ránk bízzák.

 

Az idén is lesz ANYÓ, több újdonsággal is készültünk! Lájkolja és kövesse facebook oldalunkat, hogy ne maradjon le semmiről!

Részletekért kattintson az Események menü pontra.

A programtagságról

4 hozzászólás

 • Kovacs Eniko

  Jó napot kivanok
  Kovacs Eniko vagyok es információt szeretnék a nyaro óvidaval kapcsolatban,ket kislanyom reszere.
  Augusztusi holnap érdekelne
  Esetlsg az erdei óvoda ist erdekelne…
  Koszönöm 😊

  • Argumentum

   Az augusztusi programokat várhatóan június 15-én hirdetjük meg. Köszönjük az érdeklődést!

 • Monika

  jó napot vajon a nyari. akaciora illetően programokat hol lehet megtalálni es feliratkozni

  • Argumentum

   A nyári programokat várhatóan június 15-én hirdetjük meg. Köszönjük az érdeklődést!

Írjon megjegyzést